Konina

Kiedyś konina była popularnym mięsem na polskich stołach. Na dworach magnackich do XVII wieku często gościła m. in. pod postacią pieczeni hetmańskiej, przyrządzanej z młodych źrebiąt. Potem pogniewano się z tym mięsem. Co prawda w jadłospisach zachowały się typowe "słowiańskie" przysmaki, jak kabanosy i tatar – ich wschodnie korzenie wydają się być niezaprzeczalne. Brak odpowiednich przepisów dotyczących "obróbki" wstępnej mięsa – przy jego lekko słodkawym smaku – spowodowało, że zarzucono sporządzania potraw z tego mięsa.

W latach międzywojennych, a zwłaszcza w okresie okupacji, konina z konieczności, znów zaczęła gościć na polskich stołach. Było to spowodowane niską ceną mięsa końskiego.

Z tego czasu wywodzi się sporo dań, które można polecić nawet najwybredniejszym smakoszom. Podczas okupacji znane były zawiesiste zupy, przyrządzane z końską wkładką. Pieprzny gulasz z polskimi kluskami dominował na stołach śląskich. W Warszawskim lubowano się w pyzach z wątróbką końską oraz kwaszoną czerwona kapustą. No i - rewelacja polecana na terenie Generalnego Gubernatorstwa – wyśmienita, bejcowana pieczeń końska na dziko, chociaż bez śmietany, jednakże z sosem podprawianym kwaśnym mlekiem z mąką.

Z technologicznego punktu widzenia, mięso końskie nie ustępuje innym gatunkom cenionym przez konsumentów. Składem chemicznym i obrazem histologicznym przypomina wołowinę. Mięso źrebiąt i młodych koni ma jednak delikatniejsze utkanie i jest znacznie lepiej przyswajalne od wołowiny i wieprzowiny. Mięso końskie jest zatem niesłusznie uznawane za artykuł niegodny spożycia i rozpropagowania. Problemem jest natomiast upowszechnienie receptur na przetwory końskie. Musimy bowiem zdawać sobie sprawę, że z powodu pewnych właściwości, mięso to nadaje się przede wszystkim do sporządzania przetworów garmażeryjnych lub kiełbas.

W handlu sporadycznie spotyka się koninę, najczęściej pod postacią mięsa z kością. Poszukiwanym rarytasem jest polędwica - surowiec na tatar lub befsztyki po angielsku. Z wyrobów cenione są szynka i polędwica wędzone, kabanosy, kiełbasa belgijska oraz wędzony ozór.

(fragment książki "Konina na polskim stole" Tadeusz Barowicz, Władysław Brejta)

Gdzie kupić koninę?

Najczęściej z koniną można się spotkać w zajazdach i markowych restauracjach. Poniżej kilka sprawdzonych adresów sklepów, gdzie w kraju można nabyć mięso i wędliny z koniny:

  • Jasło

  • Kraków i okolice:

    • sklep na zapleczu Hali Targowej
      przy ul. Grzegórzeckiej
  • Kwidzyn:

    • Wi-Sa s.c.
      ul. Sokola 7c, 82-500 Kwidzyn
      tel. 55 279-62-15
    • SMAKOSZ Sklep Masarniczy, Usługi Gastronomiczne Iwona Ubrańska
      ul. Wschodnia 10Ł, 82-500 Kwidzyn
  • Poznań i okolice:

    • Sklep Mięsny Henryka Wilczura
      ul. Poznańska 21
    • KABANOSIK, Irena Szymandera
      ul. Racjonalizatorów 5
      (Alejka przy Biedronce)
    • Sklep Spożywczy LEWIATAN
      ul. Szkolna 9
    • Delikatesy Mięsne PROSIACZEK:
      ul. Kraszewskiego 7,
      ul. 28 Czerwca 1956 122
      pl. Wielkopolski nr 5
      os. Wł.Jagiełły nr 9 C
    • ul. Poznańska 1/3
      Rynek Jeżycki
    • Sklepy Firmowe Zakłady Mięsne BYSTRY:
      os. Zwycięstwa 110, Poznań
      ul. Grunwaldzak 515a, Plewiska
      ul. Graniczna 63, Swarzędz
      ul. Zwygmunta III Wazy 4, Swarzędz
      pl. Powstańców Wlkp. 2, Swarzędz
      ul. Słowackiego 30, Września
  • Warszawa i okolice:

    • ul. Wrzeciono
    • Anrol International Sp. z o.o., Delikatesy Praga
      ul. Skaryszewska 2
    • Grot Sp. z o.o., Sklep Firmowy:
      ul. Powstańców Śląskich 106 B
      ul. Grochowska 255
    • Sprzedaż Detaliczna Art. Mięsno-Wędliniarskich Teresa Janiszek
      ul. Grochowska 207
    • Regina Kamińska-Kania - sklep Hala Mirowska
      ul. Miła 37/60
    • Sprzedaż Mięsa i Wędlin M.E. Kowalczyk
      ul. Ząbkowska 7
    • P.P.H. BONNET - restauracja Orda
      ul. Targowa 4/4
    • F.H. PEK MAR Marek Piekarski
      ul. Świętochowskiego 2/24
      sklep ul. Dobra 15
    • Sklep Mięsny Anna Piekarska
      ul. Zwycięzców 4
    • "SEJ" Aleksandra SEJ
      sklep ul. Świetlików 8
    • Mitro P.H. Michał Wieczorkowski:
      Warszawa Falenica - Bazarek FALA
      ul. Mysia 1/3, 05-400 Otwock
    • Sklep Ogólnospożywczy Gutowski Piotr, Eliza
      ul. Gołkowska 49, 05-502 Gołków